Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu’nun organize ettiği II. Hemşirelikte Güncel Sorunlar ve Yaklaşımlar Sempozyumu Troia Kültür Merkezi’nde başladı. Üç gün sürecek olan sempozyumun açılış törenine Vali Yardımcısı Mustafa Tüysüz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ünver, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Müzik dinletisi ile devam eden açılış töreninde açılış konuşmalarını sırasıyla Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi ve sempozyum eş başkanı Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı ve Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi konuşmasında hemşirelik eğitiminin önemli olduğuna vurgu yaparak sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti ve sempozyum hakkında bilgi verdi.
Hemşirelik eğitimi çok önemli çünkü topluma daha iyi bir bakım vermek istiyoruz. Bu bağlamda II. Hemşirelikte Güncel Sorunlar ve Yaklaşımlar Sempozyumu’nda derinlemesine olarak hemşirelik lisans eğitiminde yaşadığımız sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini konuşacağız. 300 katılıcının olduğu sempozyumda 34 sözel, 42 poster sunum gerçekleşecektir.”
Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı, İlki Denizli’de düzenlenen Sempozyumun ikincisini Şehitler Diyarında; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde gerçekleştiriyor olmanın heyecan ve onurunu yaşadıklarını söyledi. ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Meriçli Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü.
“Balkan ve Çanakkale savaşlarında; cephede savaşan askerlere gönüllü olarak hizmet veren Safiye Hüseyin Elbi, Türkiyenin ilk hemşiresi olarak anılmaktadır. Safiye Hüseyin Elbinin ismini yaşatmak adına Yüksekokul içerisindeki konferans salonumuza onun ismini verdik dahası kampüsümüz içerisine Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Sedat Laçiner’in girişimi ile Safiye Hüseyin Elbi Heykeli yapıldı. Bugün ise Safiye Hüseyin Elbi Anısına onun gibi mücadeleci gayretli hemşireler yetiştirebilmek ve hemşirelerimizin güncel sorunlarını ortaya koyarak hemşirelik mesleğini daha iyi seviyelere taşımak için bir sempozyum düzenlemiş bulunuyoruz.”
Sağlık Yüksekokulu Müdürü Meriçli Yapıcı, Dünya Sağlık Örgütü’nün hemşirelerin rollerinin güçlendirilmesi gerekliliği üzerinde durduğunu belirtti: “İçinde bulunduğumuz yüzyılda AB direktifleri ve Dünya Sağlık Örgütü önerileri doğrultusunda Türkiye’de de toplum refahı için hemşirelik mesleğinin güçlendirilmesinde eğitimin nitelik ve düzeyinin yükseltilmesi ön planda tutulmalıdır.”
Sempozyumun 2 gün bilimsel içerik ve 1 gün sosyal etkinlik olacak şekilde toplam 3 gün süreceğini ifade eden Doç. Dr. Binnur Meriçli Yapıcı, “Sempozyum sonucunda uygulamaya dönüştürülebilecek çözüm önerilerinin ortaya konulmasını ve hayata geçirilmesini ümit ediyorum” dedi.
“Eğitim Öğretim Yılı içerisinde düzenlediğimiz konferans, panel, çalıştay gibi etkinliklerimizi böylesine güzel bir sempozyum ile taçlandırmanın onurunu bize yaşatan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Sedat Laçiner’e ve Üniversitemiz Yönetimine, ÇOMÜ Araştırma hastanesi ve devlet hastanesi çalışanlarına Sempozyum Eş Başkanları Yrd. Doç. Dr. Selma Atay, Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi, Onursal Başkan Nurgün Platin’e ve hemşirelik bölümü öğretim elemanlarına, daha iyi eğitim, daha sağlıklı bir gelecek için gayret gösteren öğrencilerimize ve bu konuda bize destek olan herkese teşekkür ediyorum” diyen Doç. Dr. Meriçli Yapıcı konuşmasını “Hemşire beyniyle düşünür, yüreğiyle hisseder, elleriyle uygulamaya koyar” diyerek bitirdi.
Sağlık toplumların en önemli servetidir ve bu servetin korunmasında ve kazanılmasında en öneli payı hemşireler almaktadır diyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar ise konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Türkiye’nin farklı güncel sorunlarının bilimsel platformlarda, bilim insanları tarafından tartışılması ve bu sorunlara çözüm önerileri sunulması üniversitelerin birçok misyonundan birisidir. Şuan açılışını yapmakta olduğumuz Hemşirelikte Güncel Sorunlar ve Yaklaşımlar Sempozyumu da bu minvalde gerçekleştirilen sempozyumlardandır. Hemşirelik mesleğinin tarihi oldukça eskidir. Onlar savaşlarımızın görünmez kahramanı, askerlerimize yardım eden meleklerdir. Günümüzde yine en ücra köşelerde en ıssız köylerde canla başla çalışmakta ve insan hayatını kurtarmaktadırlar. Hemşireliğin önemini tüm dünya bilmektedir. Günümüzde hemşirelik eğitiminde veya çalışma şartlarında oldukça fazla sorun var. Bunun hepimiz bilincindeyiz. Umuyorum bu sempozyum sonucunda çıkacak sonuçlar yetkili kişiler tarafından değerlendirilerek dikkate alınır. Bu anlamda bu sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından “Hemşirelik Lisan Eğitiminde Ulusal ve Uluslararası Beklentiler” başlıklı oturumuna geçildi.