Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden ÇOMÜ'ye Akademik İş Birliği Ziyareti

Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (North China Institute of Science and Technology)'nden 5 kişilik bir akademik heyet, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) resmi ziyaret gerçekleştirdi. Çin Halk Cumhuriyeti Acil Durum Yönetimi Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren 8 farklı disiplinde eğitim programları, uluslararası öğrenci programı, yetişkin eğitimi programları, kısa süreli eğitim programları ve 17.000 civarında öğrencisi ile faaliyet gösteren Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, Afet Riskinin Azaltılması ve Acil Durum Yönetimi için Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Çerçevesi kapsamında üniversitemizle akademik iş birliği protokolünü görüşmek üzere ÇOMÜ’yü ziyaret etti. 

Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nun başkanlığında düzenlenen iş birliği toplantısına Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Müdürü Ahmet Evren Erginal, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Yılmaz Akgün, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Caymaz ve Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Yıldız katıldı. 

İkili iş birliği protokolü kapsamında afet önleme, risk azaltımı, sakınım becerileri eğitimi, müdahale, acil yardım ve arama-kurtarma alanlarında bilimsel araştırma iş birliği, akademik ve uygulamalı eğitimlere yönelik personel değişiminin yanı sıra müşterek olarak uluslararası konferanslar ve projeler gerçekleştirmesi planlanıyor. Akademik iş birliklerinin yanı sıra araştırma ve geliştirme alanında potansiyel iş birliklerinin de konuşulduğu toplantıda, Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden gelen heyet ile prensipte anlaşma sağlandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Kuzey Çin Bilim ve Teknoloji Enstitüsü arasındaki bu önemli eğitim işbirliğinin imzalanmasına tanıklık etmek için bugün burada bulunmaktan onur duyuyorum diyen Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Bildiğiniz gibi iki yükseköğretim kurumumuz ilk olarak Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2023-2024 eğitim-öğretim yılı açılış töreninde buluştu. Daha sonra afet eğitimi alanında lisans ve lisansüstü programlarımızla ilgili detaylı görüşmeler yaptık ve bugünlere geldik. Bugün burada imzalanacak protokol, iki üniversitemiz arasında afet eğitimi başta olmak üzere birçok alanda kaliteli eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önünü açacak. Bu işbirliğine katkı sağlayan ve bu protokolün hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bu ortaklık, dünya çapında artan doğal afet tehdidi göz önüne alındığında özellikle önemlidir. Birlikte çalışarak afetlere hazırlık ve müdahale etme yeteneğimizi geliştirmek için bilgi ve uzmanlığı paylaşabiliriz. İki üniversitemiz eğitim ve araştırmada mükemmellik konusunda ortak bir kararlılığa sahiptir.

Her ikimiz de doğal afetlerin getirdiği zorlukları ele alarak küresel topluluğa katkıda bulunmaya kararlıyız. Bu ortaklığın dünyada gerçek bir fark yaratma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Doğal afetlerin getirdiği zorluklara çözüm bulmak için birlikte çalışırken, iki üniversitemizin geleceğinin neler getireceğini görmek beni heyecanlandırıyor. Bu işbirliğinin başarılı olacağına inanıyorum ve öğrencilerimize, öğretim üyelerimize ve topluluklarımıza getireceği birçok faydayı görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.